#ПОПКУЛЬТ

#ОТЧЕНАШ РАДИТЬ

#ЯКОТЧЕНАШ

Триває Петрів піст

У понеділок через тиждень після Трійці (цього року це 11 червня) розпочався Петрів піст.

Не розумію, чому його назвали Петровим, коли він триває до дня святих апостолів Петра і Павла (12 липня). Думаю, доречніше називати цей піст Петропавлівським. А ще краще Просвітницьким, бо присвячений він апостолам і апостольському служінню Церкви.

Цього року піст триває 15 днів. Обмеження тільки щодо м'яса і молока, але хіба це проблема, коли вже почали з'являтися перші фрукти й овочі. Гадаю, що це не тільки не важко, але й корисно.

Риба дозволяється, але є традиція не вживати її по середах і п'ятницях, щоб підкреслити особливість цих днів.

Але головне не в обмеженні, а в наповненні. Піст – це одна з можливих дій, щоб приборкати ті пристрасті, які вируютьу  нас самих і в суспільстві в цілому.

Якщо ми визначаємо цей піст як Просвітницький і Апостольський, то і наповнений він має бути, відповідно, просвітництвом і апостольським служінням.

Раджу перечитати Євангеліє. Бо саме Добру Звістку (саме так перекладається слово "євангеліє") про життя, смерть і воскресіння Христове проповідували апостоли, а потім і їх послідовники до наших часів. Апостоли-євангелісти записали і склали євангельські тексти. Діяння святих апостолів розповідають нам про перші роки існування апостольської Церкви після Вознесіння Христа і Зішестя Святого Духа.

Особливо корисними для розуміння християнської віри є апостольські послання Нового Завіту, більшість з яких написані, до речі, апостолами Павлом і Петром.

А тим, хто планує відпустку-подорож, раджу поєднати туризм з паломництвом, не забувши взяти з собою головну Книгу.

До речі, апостол Павло - це найбільший мандрівник-проповідник серед усіх апостолів. Але необов'язково повторювати його шлях, хоча і це можливий варіант для тих, хто має можливості і бажання. У будь-якій частині України і світу ми можемо знайти унікальний храм, святе місце або святиню, дізнатися про історію християнства в цьому регіоні і таким чином наповнити власну відпустку просвітницькою складовою.

А ще є інформаційна складова посту. Бо проповідь апостолів і просвітництво – це інформаційна кампанія Віри і Любові, якщо говорити на мові інформаційного суспільства, в якому ми живемо.

Сьогодні інформаційний простір не просто заполонила війна і ненависть, сьогодні війна перетворилася на інформаційну. Тому, як завжди, пропоную до традиційного посту додати і інформаційний. Ми маємо навчитися контролювати споживання інформації і особливо обмежити споживання "непісного", шкідливого, злого інформаційного продукту.

І, як християни, ми маємо вести інформаційну війну на боці Добра і Справедливості. А щоб розрізняти і виганяти злих духів, Господь давав своїм учням-апостолам пораду: "Рід цей лукавий виганяється тільки постом і молитвою". Тому піст – це ще й одна з головних можливих відповідей християнина на те, що відбувається довкола, і одна з можливих дій, щоб приборкати ті пристрасті, які вирують в нас самих і в суспільстві в цілому.

До самообмеження варто додати жертовне служіння тим, хто потерпає від війни, і молитву за тих, хто захищає нас і нашу країну, а також молитву і дії щоб якнайшвидше приборкати агресора, припинити бойові дії і перевести конфлікт з військової у політичну площину, з мови зброї і сили на мову слів і сенсів. І хай нам в цьому допоможе Бог і молитви святих апостолів. Тому цього року цей піст для мене ще й антивоєнний.

Блог протоієрея Георгія Коваленка на ТСН: http://tsn.ua/blogi/themes/zhittya/petropavlivskiy-pist-yakotchenash-434847.html

#ОТЕЦЬ-ІНТЕРНЕТ

Ми розглянемо кожне Ваше запитання чи пропозицію і відповімо Вам особисто на е-mail. Подібно до бесіди зі священиком у храмі, ми з нашими інтернет-парафіянами спілкуємося віч-на-віч.